O udruzi

Udruga za zaštitu zdravlja žena je osnovana 2003 godine i registrirana 2004. godine u Karlovcu s ciljem djelovanja na cijelom području RH.

Osnovana je s ciljem edukacije o zdravlju i bolesti žena i članova obitelji, promociji zdravlja, podizanje razine znanja o specifičnostima i važnosti zdravlja žena i djece. Svoje ciljeve udruga ostvaruje putem organiziranja edukacijskih radionica i tečajeva, provođenjem projekata usmjerenim na preventivne aktivnosti, izradom edukacijskih publikacija za korisnike programa i građane, te podupiranjem i suradnjom s drugim udrugama koje imaju podudarne ciljeve.

Udruga surađuje s ostalilm sličnim udrugama u okviru Koalicije udruga u zdravstvu, posebno s Centrom za promicanje EU standarda u zdravstvu i Savezom udruga za rijetke bolesti.

Udruga procjenjuje kvalitetu svojih aktivnosti tijekom provođenja svakog od projekata putem upitnika o zadovoljstvu korisnika.

Članovi udruge su osim zdravstvenih profesija građani različitih drugih profesija, različite dobne i rodne strukture iz Grada Zagreba, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Od 2014 godine je udruga promijenila sjedište i danas joj je sjedište u Gradu Zagrebu.

Provedene aktivnosti od osnutka do 2012. godine.
Prva dvije godine je udruga pripremala promotivni i edukacijski materijal za dva područja: prevenciju zakrivljenosti kralježnice u djece školske dobi i rano otkrivanje raka dojke samopregledom.

O problemu prevencije spondiloze u ranoj školskoj dobi održane su radionice na nastavnike tjelesnog odgoja i ostale nastavnike osnovnih i profesore srednjih škola u Karlovačkoj županiji, koji su ujedno dobili CD s vježbama za prevenciju spondiloze.

Udruga je sudjelovala sa svojim tiskovinama o prevenciji raka dojke u svim aktivnostima drugih nacionalnih udruga civilnog društva i Zavoda za javno zdravstvo.

Članice udruge, doktorice dentalne medicine i specijalistice dječje i preventivne stomatologije pripremile su u trećoj godini djelovanja udruge opsežni projekt fokusiran na prevenciju karijesa i održavanje oralnog zdravlja. Program i edukacijski materijal (slikovnica GRIC I GREC IDU DALJE) plakati, informacijski bilten za roditelje, postali su prepoznata platforma rada udruge za djecu predškolske dobi u nizu gradova i županija u RH, a pozitivno mišljenje i preporuku su dali Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Od 2007. godine do danas program prevencije karijesa promocija oralnog zdravlja obuhvatio je više od 12.000 djece u slijedećim područjima RH:
Karlovačka županija, LIčko Senjska županija, Sisačko Moslavačka županija, Šibensko Kninska županija, Krapinsko Zagorska županija, Vukovarsko Srijemska županija, Zagrebačka županija I Grad Zagreb.
Rezultati rada objavljeni su u stručnim časopisima. Javnost je obavještena i senzibilizirana na problem karijesa ne samo kroz publikacije, već organiziranjem izložbi dječjih crteža o zdravlju zubi u više gradova povodom Međunarodnog dana zdravlja. Crteži su nastali u likovnim radionicama tijekom provedbe programa zaštite oralnog zdravlja u vrtićima pojedinih županija I Gradu Zagrebu.

Promociju programa prevencije karijesa podržavale su lokalne radio I TV postaje, kao i obrazovni program Radio Sljemena i TV Z1.

Četvrti dugoročni projekt je Prevencija vršnjačkog nasilja a potaknut je rezultatima istraživanja vršnjačkog nasilja u srednjim medicinskim školama . Nekoliko godina se taj program uspješno provodi u srednjim strukovnim školama u Karlovačkoj županiji.

Projekti

Četvrti dugoročni projekt je Prevencija vršnjačkog nasilja a potaknut je rezultatima istraživanja vršnjačkog nasilja u srednjim medicinskim školama . Nekoliko godina se taj program uspješno provodi u srednjim strukovnim školama u Karlovačkoj županiji...
Više

Kviz

Provjerite koliko vam dijete zna o zaštiti zdravlja zubi! Kliknite i skinite kviz koji sadrži niz pitanja o održavanju zdravlja zubi...
Više

Izložbe i publikacije

Rezultati rada objavljeni su u stručnim časopisima. Javnost je obavještena i senzibilizirana na problem karijesa ne samo kroz publikacije, već organiziranjem izložbi dječjih crteža o zdravlju zubi u više gradova povodom Međunarodnog dana zdravlja...
Više
site stats