Projekti

10/08/2016

Rezultati analize odgovora djece /Projekt Edukacijom do zdravlja zubi

KVIZ se sastoji od devet slika, koristeći poznate likove iz “Grica i Greca”, likove iz popularnih i aktualnih crtića, postavljajući im pitanja o očuvanju zdravlja zubi kroz priču.

Pitanja istog sadržaja su postavljena tako da se ustvari ponavljaju u nepovezanim slijedu, kako bi usporedili da li se radi o znanju ili slučajnosti odgovora. Utvrđujemo je su li shvatili uzrok nastanka karijesa, da li poznaju pribor za pranje zubi, što je redovna higijena i stav prema doktoru dentalne medicine.

Kvizom smo provjerili koliko su djeca pažljivo slušala i gledala DVD o”Gricu i Grecu” i usvojili poruke koje su im upućene. Koliko su poruka prihvatili kroz razgovor nakon filma i demonstraciju četkanja na modelu.

Slika 1. prikazuje Grica i Greca a pitanje glasi:”Kako se zovu i je li su oni dobri?”
Slika 3. prikazuje bolestan zub iz crtića i ponuđene boje zuba, a pitanje glasi “Koje boje je bolestan zub?”. Njima smo htjeli provjeriti koliko pažljivo prate program i provjeriti da li su shvatili pojavu bolesti na zubima.
Slika 2 je uz pitanje “Što vole jesti Gric i Grec?”
Slika 6. “Zaokruži uljeza koji kvari zube” uz postavljeno pitanje “Među puno hrane je jedna koja nije zdrava za zube”, utvrđujemo da li znaju da šećeri uzrokuju karijes.
Slika 4 “Zaokruži koga se boje Gric i Grec” i slikom 5 “Zaokruži sve što Dora upotrebljava za pranje zubi”, provjeravamo poznavanje pribora za higijenu zubi, i ulogu doktora dentalne medicine.
Slika 7. “Što Winxice peru poslije ručka?”
Slika 8 “Higijus ide do zubne četkice 1x, 2x il 3x u danu?”. Provjeravamo poznavanje provedbe pranja zubi.
Slika 9.i pitanje “Koliko puta godišnje treba ići zubaru?”
Pitanje 10. “Je si li već bio kod zubara?”

Na kraju kviza svakom djetetu se objasnilo što nije dobro odgovorilo i ponudilo ispravan odgovor. Time se još jedanput individualno ponavlja svakom djetetu ponuđeno znanje kako bi ponavljajući usvojili znanja o brizi za zdravlje zubi.

Rezultati:
Točni odgovori djece po pojedinom pitanju.

rezultati-analize-odgovora-djece-1

rezultati-analize-odgovora-djece-2

Projekti

Četvrti dugoročni projekt je Prevencija vršnjačkog nasilja a potaknut je rezultatima istraživanja vršnjačkog nasilja u srednjim medicinskim školama . Nekoliko godina se taj program uspješno provodi u srednjim strukovnim školama u Karlovačkoj županiji...
Više

Kviz

Provjerite koliko vam dijete zna o zaštiti zdravlja zubi! Kliknite i skinite kviz koji sadrži niz pitanja o održavanju zdravlja zubi...
Više

Izložbe i publikacije

Rezultati rada objavljeni su u stručnim časopisima. Javnost je obavještena i senzibilizirana na problem karijesa ne samo kroz publikacije, već organiziranjem izložbi dječjih crteža o zdravlju zubi u više gradova povodom Međunarodnog dana zdravlja...
Više
site stats